Maten du äter kan ge sämre sömn (UU)

Om artiklar, tidningslänkar m.m.

Moderator: Moderator 1

Post Reply
User avatar
Krokus
☢️ Prometiummedlem ☢️
Posts: 18661
Joined: 10 May 2021, 16:18

Maten du äter kan ge sämre sömn (UU)

Post by Krokus »

https://www.forskning.se/2023/05/31/mat ... amre-somn/
Äter du fryspizza och choklad till middag finns risken att du sover sämre jämfört med om du ätit en nyttig laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet. De deltagare som åt en jämförelsevis onyttig mat fick ytligare djupsömn än andra.
Sådana här förändringar av djupsömnen kan även ses hos människor efter en viss ålder samt hos dem som har sömnsvårigheter av typen insomni, säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

– Vid sådana tillstånd kan det hypotetiskt sett, ur ett sömnperspektiv, kanske vara av större vikt att vara noggrann med kosten, säger han.
Finns någon evolutionärt inriktad förklaringsmodell?

– Det man kan säga ur den aspekten är väl att våra hjärnor egentligen inte är skapta för den fett- och sockerrika mat vi har idag. Det ser vi ju på olika sätt i hela världen, med olika sjukdomar som påverkas av det vi äter.

Det hade varit intressant att höja både socker- och fettinnehållet i ”onyttig-maten” i den aktuella studien, säger Jonathan Cedernaes. Kanske hade det kunnat kopplas till ännu mer uttalade effekter på sömnen. Men det var ändå bra att studien blev som den blev, tycker han.
Choklad ställer inga dumma frågor. Choklad förstår.
User avatar
Geta
☢️ Americiummedlem ☢️
Posts: 37061
Joined: 10 May 2021, 16:52

Re: Maten du äter kan ge sämre sömn (UU)

Post by Geta »

Jag tror att det var ovanligt med sömnsvårigheter förr. Man åt en
enklare kost och sov när det var mörkt.
Hit kommer bara änglar med salt i tygvecken, som vet konsten att tiga inför den som alltid fått hjälpen försent, försent. Ylva Eggehorn
Post Reply