Själv välja behandlingsform?

Skriv här vad du tycker.

Moderator: Moderator 1

Post Reply
User avatar
Zoidar
Rodiummedlem
Posts: 23518
Joined: 10 May 2021, 16:12

Själv välja behandlingsform?

Post by Zoidar »

https://www.dagensmedicin.se/opinion/de ... i-sverige/

”Alla psykoterapier är lika bra vid depression – utom i Sverige”

"Sammanfattningsvis bör behandlingsrekommendationer vid depression som följer aktuell vetenskap erbjuda ett fritt val mellan olika etablerade psykoterapiformer, för Sveriges del främst IPT, KBT och PDT. Patienter med måttlig till svår depression bör erbjudas en kombination av psykoterapi och antidepressiva läkemedel. Riktlinjer i vår omvärld ger rekommendationer i linje med detta."

"I Socialstyrelsens nationella riktlinjer och i det nationella vård- och insatsprogrammet för depression rekommenderas KBT före alla andra psykoterapimetoder och vid svår depression rekommenderas enbart läkemedel och andra biologiska metoder.

Frågan som uppstår är varför ansvariga på nationell nivå i Sverige bortser från ett så tydligt vetenskapligt underlag och skapar riktlinjer i otakt med forskningen? Konsekvensen blir ju att patienter i Sverige får en sämre vård än patienter i vår omvärld. "
Jesus talade till dem igen och sade: "Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus." - Johannes 8:12
Post Reply