En debattartikel i GP om ADHD och medicinering

Om Asperger, ADHD, m.m.

Moderator: Moderator 1

User avatar
Krokus
☢️ Prometiummedlem ☢️
Posts: 18604
Joined: 10 May 2021, 16:18

Re: En debattartikel i GP om ADHD och medicinering

Post by Krokus »

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/69p ... s-i-onodan

Debattartikel om antidepressiva till barn och att i första hand bör barn få psykoterapi istället för antidepressiva läkemedel.
De senaste tio åren har antalet barn som tar antidepressiv medicin ökat med 190 procent. FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för den stora förskrivningen och krävt att förskrivning av läkemedel endast sker när det finns medicinska skäl och det har presenterats andra alternativ.

Medierapporteringen senaste veckorna har lyft fram barn som far illa inom psykiatrin. Det är tydligt att både specialistpsykiatrin och vårdcentralerna, som utgör första linjens psykiatri, skriver ut läkemedel för att det finns en akut brist på samtalsstöd och för få legitimerade psykoterapeuter.

Den psykiska ohälsan är Sveriges största problem för framtiden. Barn och ungas psykiska ohälsa har över tid ständigt slagit nya rekord och samhället står allt för handfallet.

På vårdcentraler finns inte tillräckligt stöd för att hjälpa människor som söker vård för exempelvis nedstämdhet och ångest.
Choklad ställer inga dumma frågor. Choklad förstår.
Post Reply