Page 6 of 23

Re: Paradrätter

Posted: 14 Oct 2021, 16:00
by Fantasio
Jag skulle vilja lära mig göra långkok (om jag nu har fått det svenska namnet korrekt) och tänker googla efter recept. Men jag vill kolla med er först om ni har något recept att bidra med. Ju enklare desto bättre. Till exempel vill jag inte ha vin i maten, det känns slösaktigt. Jag vill ha kött, lök, potatis, sås, kokta morötter och syltlök i.

Re: Paradrätter

Posted: 14 Oct 2021, 17:20
by Geta
Jag brukar inte långkoka. Jag lagar snabbmat.

Re: Paradrätter

Posted: 14 Oct 2021, 17:23
by memphis
Jag kar köpt en bit kassler och ska äta den med potatisgratäng. Det blir nog väldigt gott. Ska köpa rött vin att ha till

Re: Paradrätter

Posted: 14 Oct 2021, 17:24
by Fantasio
Kassler passar utmärkt till potatisgratäng.

Eftersom Nissegossen talat sig varm för burgundisk gryta var det det första jag sökte på. Men vilka knasiga ingredienser det var i den; En halv flaska rödvin, timjankvistar, persiljekvistar och lagerblad. Det hittar jag nog inte hos speceristen närmast mig. Och gör jag det blir det väl att använda råvarorna en gång och kasta dem när de blivit gamla.

Re: Paradrätter

Posted: 14 Oct 2021, 22:27
by Fantasio
"Skala och hacka lök samt vitlök fint.
Skala och tärna morot.
Fräs lök, vitlök och morot i en msk smör i en stekgryta eller stekpanna någon minut. Lägg över på en tallrik.
Tillsätt köttfärsen och stek samt bryn den i en msk smör. Hacka sönder den efterhand.
Dela och skär bort skaftet på paprikan samt ta bort kärnor och innanmäte. Skär paprikan i grova bitar. Tillsätt till köttfärsen.
Tillsätt lök, vitlök och morötter samt tomatpuré, paprikapulver, sambal oelek, oregano, salt och svartpeppar.
Stek köttfärsen på låg värme och rör då och då medan du skalar potatis.
Skala potatis och skär i grova tärningar.
Tillsätt tärnad potatis, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Rör om.
Låt puttra på låg värme utan lock i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Smaka av med salt, svartpeppar, sambal oelek, oregano och paprikapulver.
Red grytan genom att röra i ljus maizenaredning till önskad tjocklek om du önskar det.
Servera köttfärsgrytan med en skål crème fraiche vid sidan att klicka på grytan vid servering. Vidare kan du garnera med persilja."

Re: Paradrätter

Posted: 15 Oct 2021, 23:40
by Fantasio
Ni skulle smaka på min potatissallad, eller kartoffelsallad som vi sa i mitt tyskspråkiga hem. Majonnäs, senap, saltgurka och gul lök. Jag har hungerfantasier.

Re: Paradrätter

Posted: 23 Oct 2021, 14:25
by memphis
Idag ska jag försöka tillaga en god tomatsås men jag har bara krossade tomater och lite kryddor.

Re: Paradrätter

Posted: 23 Oct 2021, 14:26
by Klankedinken
jag köpte dolmio pasta sås men det är för onyttigt!

Re: Paradrätter

Posted: 23 Oct 2021, 15:53
by Geta
Brukar köpa ICA:s pastasås med oliver i tetraförpackning.
Riven morot är bra att blanda i .

Re: Paradrätter

Posted: 25 Oct 2021, 22:02
by Fantasio
Jag är ytterst svag för svamp. När man läser i en svampbok vad de brukar smaka så rinner mitt "snålvatten" till i munnen. Färska champinjoner är min absoluta favorit. Karl Johan-svamp kommer som god tvåa.

Re: Paradrätter

Posted: 26 Oct 2021, 20:40
by Fantasio
Stekt potatis är något jag är svag för. Naturligtvis blir det inte (som en ignorant kompis hävdade) stekyta på potatisen. Något fint händer när man steker redan kokt potatis. Hade som vana att laga till min egna pyttipanna och den blev supergod. Varför kan inte färdigrätterna vara lika läckra som hemlagat?

Re: Paradrätter

Posted: 26 Oct 2021, 21:08
by Geta
Jag tycker att Findus och Dafgårds är ganska bra på att tillaga kartongrätter.
De fick kritik från nakne kocken för ett antal år sedan. Sedan ryckte de upp sig.