Page 1 of 1

Om linfrö

Posted: 18 Sep 2021, 20:51
by Zoidar
"Linfrön innehåller av naturen en cyanogen glykosid, linamarin. Linamarinet sönderfaller under matsmältningsprocessen och då frigörs cyanvätesyra det vill säga cyanid. I litteraturen har ändå inte inrapporterats att linfrön eller linkross orsakar cyanidförgiftningar. Vilka inverkningar som linamarinet i lin har på lång sikt vet vi inget om och dess eventuella skadeverkningar är sannolikt endast direkta. Linamarinet sugs lättare upp ur linfrökross än ur hela linfrön. Toxisk cyanid frigörs ändå så långsamt att halterna i kroppen inte stiger till en farlig nivå om kross inte intas i mycket stora engångsdoser. Upphettning minskar också bildningen av cyanväte eller hindrar bildningen helt i rostade linprodukter."

https://www.ruokavirasto.fi/sv/privatku ... i-linfron/

Jag äter 1 msk om dagen. Tror det är nyttigt. Köper linfrömjöl, vilket är samma sak, eftersom linfrökross tagits bort.

Image

Re: Om linfrö

Posted: 18 Sep 2021, 21:49
by memphis
Man kan göra en utmärkt hårgelé av linfrön och vatten (kokas). Men det är kort hållbarhet på den.

Re: Om linfrö

Posted: 18 Sep 2021, 21:54
by Geta
Det var en läkare som rekommenderade mig att äta hela linfrön på filen.